Бджоли України

Частина статті Raising, mating & making use of queens – continued
Friedrich-Karl Tiesler & Eva Englert
опубліковано 2001 Bee Improvement is a publication of the Bee Improvement and Bee Breeders’ Association

Злучні пункти є ізольованими місцями, які служать членам асоціації, щоб дати можливість облетітися неплідним маткам з вибраними трутнями.
Попередні дослідження показали, що, коли мова йде про селекцію в бджільництві, значення злучної станції складається з його розташування, чистоти від небажаних і диких колоній бджіл в радіусі 10 км і кількості бажаних трутнів в межах одного місця.
Видання «Посібник довідника селекціонера Німецької федерації асоціацій бджільництва» (1988) передбачає наступні категорії затверджених сполучення станцій.

Офіційно затверджений острівний облітник.
Це облітники на островах, які віддалені від материка проливом, не менш ніж на 3 км. На них не допускаються інші колонії бджіл. Ряд таких острівних станцій зустрічаються на прибережних островах, які розкидані уздовж берегової лінії від Голландії до Данії. Ці острови є дійсно ізольованими і мають затверджий статус облітника. Бджолярі з усієї Німеччини можуть відправити свою неплідну матку до будь-якого облітника відповідно до власного вибору.
Як правило, всі острівні облітники використовуються як “лінійні” парувальні станції. Це означає, що всі матері трутнів батьківських колоній відносяться до спеціально відібраних, закритих і оцінених штамів бджіл в межах раси Карніка.

Затверджені наземні облітники.
Ці материкові облітні станції повинні гарантувати, що ніякі небажані трутні не знаходяться в радіусі 6 км. (краще 7 – 10 км). Ця область навколо облітної станції називається захищеною зоною або поясом ізоляції спаровувальної станції, а зазначені вище відстані є мінімально допустимими. Кількість небажаних спаровувань збільшується, якщо зменшується радіус 6 км. З іншого боку, кожен додатковий кілометр за межами цієї межі – підвищує безпеку і значення облітної станції.

Материкові ізольовані облітники можуть бути як лінійними ,так і чистопородними

А) Затверджені материкові лінійні облітники
Повинен давати гарантію, що всі колонії розміщені в зону ізоляції очолюють матки які походять від оцінених материнок контрольованого спаровування. Для того, щоб виконати вимогу, необхідно перевіряти щорічно всі колонії в зоні ізоляції радіусом 6 км (радіус 7-10 км краще).
У низовинах існує дуже мало придатних місць для ізольованих сполучних станцій. Тільки в гірській місцевості можна організувати придатний облітник для повної і якісної ізоляції. Тільки там можна перевірити колонії в межах необхідного радіусу і потрібного штаму. Місцевий організатор відповідає за організацію щорічної зміни маток на всіх пасіках в радіусі ізоляції.

Б) Затверджені чистопородні облітники.
Високі стандарти чистоти штаму можуть бути пом’якшені для чистопородних облітників, коли може бути встановлено, що в радіусі ізоляції всіх сімей бджіл забезпечена породна приналежність. Не обов’язково організувати повну і щорічну перевірку всіх колоній у поясі ізоляції на маток однієї лінії, але велике значення має чистопородність всіх колоній в межах зони ізоляції, незалежно від лінії.

Формування та управління сполучними станціями.
Керування спарювальними станціями регулюється правилами ведення селекції.

Ці правила свідчать, що тільки оцінені сім’ї родоначальників можуть бути розміщені у затверджених місцях сполучення. Рекомендується максимально можлива щільність трутнів на протязі всього матковивідного сезону, і що координатор станції і постачальники вибраних батьківських сімей несуть відповідальність за це.

Наступне важливе правило, що може слугувати готовим розрахунком при керуванні спарювальною станцією, що на кожні 25 – 50 нуклеусів, які перебувають на облітнику одночасно – необхідно підтримувати одну оцінену батьківську сім’ю повної сили. На сполучних станціях на островах і на затверджених лінійних материкових облітниках – правила вимагають, щоб всі матки батьківських сімей були близькі родичі однієї лінії. На наземних облітниках кількість батьківських колоній не повинно бути менше 6 – 8 сімей.

Перед перевезенням батьківських сімей на ізольований облітник необхідно попередити міграцію трутнів. Якщо це не забезпечити можливе переміщення трутнів між бджолиними сім’ями і потрапляння небажаного трутня на облітник з інших колоній. Всі нуклеуси, що надсилаються на сполучні станції, повинні бути доставлені в стандартних міні-нуклеусах передбачені організатором облітника. Спаровувальні нуклеуси повинні бути вільні від трутнів. Якщо хоч один трутень виявлено – вся партія повинна бути відхилена і повернута. Керівник станції може вимагати сертифікати стану здоров’я пасіки клієнта. Канді в нуклеусах повинні містити правильне дозування препарату для профілактики збудника нозематозу.